KAFFE

Sug upp fläcken med potatismjöl. Lägg sedan i blöt 20 minuter i en blandning av lika delar alkohol och ättiksprit. Är fläcken färsk så gnid den med en isbit och se om den går bort innan annan behandling!

te tefläck ta bort

TE

Häll lite glycerol på fläcken och behandla den send med en blandning av vinäger, salt och citronsaft. Sen lägger du plagget att soltorka eller i dagsljus ett par timmar.

fläckar rödvin

RÖDPANG

 Koka upp röd mjölk (3%) och doppa ner fläcken i ca 15 minuter eller tills fläcken är borta. Hur lång tid detta tar beror på hur mycket färgämnen det finns i druvorna.

fläckar av ketchup ta bort

KETCHUP

Badda fläcken med en blanding av vatten och lite diskmedel. Om fläcken inte försvinner så ta lite rödsprit på. Ketchup är lite knepigt att få bort, som med de flesta starka färger.

flackar av matolja

MATOLJA

Blanda diskmedel och varmt vatten och blöt fläcken, gnugga sedan bort fläcken. Är fläcken färsk hjälper det att strö potatismjöl över, det drar upp fettet från plagget.

fläckar av blåbär

BLÅBÄR

Täck fläcken med filmjölk över natten och tvätta sedan plagget enligt tvättrådslappen i maskin eller för hand.

fläckar av blod, blodfläckar ta bort

BLOD

Aj aj. Sänk ner fläcken i KALLT saltat vatten (1-2 msk per liter), låt ligga över natten och tvätta sedan enligt tvättrådslappen i maskin eller för hand.

fläckar av choklad, chockladfläckar

CHOHLAD

Fläckar av choklad är ju helt klart smällar man gärna tar för godheten. Spola kallt vatten på fläcken från baksidan och skrapa bort det som går. Ta sen handdiskmeddel och gnugga in i fläcken och spola med kallt vatten från baksidan. Tvätta sedan enligt tvättrådslappen.