jeans passform jeansguide

Att hitta rätt passform för jeans

är inte alltid det lättaste, det är en djungel. Vi har satt ihop en guide över de vanligaste passformerna och vi hoppas att det kan underlätta i ditt sökande efter de perfekta jeansen!

jeans guide passform styles

SKINNY JEANS 

Skinny jeans är en väldigt stretchig byxa med supertight passform hela vägen. De skulpterar ens formar något. De är ofta så tighta att det kan vara lite av ett projekt att få igenom foten genom benöppningen och att böja sig ner kan också vara en utmaning! Men vad gör det när man får vara snygg? ;-) 

Passar ofta bra till party-toppen och till en stor stickad tröja får man en fin siluette.

De kan ha allt från hög till låg midja och ha olika sorts tvättar och färger.

 

STRAIGHT JEANS

Raka jeans som har samma vidd hela vägen från låret och ner. Ett par avslappnade jeans, inte för tighta men med en nära passform. Detta är jeansmodellernas största klassiker och tidernas mest trogna i modebilden. Bär du en lite längre storlek än vad du brukar ha blir de magiskt fina till klackar och väljer du en kortare storlek blir de somrigt fina till ett par sneakers.

 

BAGGY JEANS

Baggy är en stil som kommit tillbaka igen. Lös och hängig passform, ett par stora byxor helt enkelt, ibland är även midjan så stor så bälte absolut behövs. Bärs på höften eller högt upp med bälte. 90-tal och tidigt 00-tal var det hip-hopens bralla som bars med tillsammans med gigantiska hoodies eller till de absolut minsta små topparna man kan tänka sig. Nu bär du ett par baggy jeans till en snygg jobb-blus, party-top, t-shirt eller en finstickad tröja eller kofta. Bär ett par höga klackar till och du är hemma!

 

SLIM FIT JEANS

Ett par slim fit jeans är nästan ett måste i garderoben, de är inte lika galet tighta som skinny jeans utan har något bekvämare passform, dom är smala men formar sig efter den som bär byxan.

Avsmalnande ben.

jeans passformer styles

CARROT SHAPE

Morotsformade jeans kommer och går i modebilden, vissa älskar dom andra inte. En speciell passform som sitter löst och ofta baggy över höft och lår för att sen smalna av från knät och ner. De har en längre gren än baggy jeans och är absolut bekväma.

 

STUPRÖRSJEANS 

Smala jeans som är raka från knät och ner, kallas även ”cigarett jeans”. De har en smal passform och som dess många namn tyder på har dom en rak siluett. Detta är som en mix av ett par straight jeans och ett par slim fit. Modeller som kallas stuprör har nästan uteslutande hög midja.

 

BOOT CUT 

Det är precis vad det låter som, skurna för att passa bootsen. Tighta ner till knät där de ökar i vidd något så att de inte fastnar på skon. Ofta en smickrande passform, mångas favorit!

 

KICK FLARE

Kick flare har kommit och tagit oss med storm! Det är en cropped flare, alltså en flare byxa som slutar över ankeln. Vädigt fin till både klackar och sneakers. De kallare årstiden bär du ett par tunna nylonisar under för en snygg och inte allt för kall look. 

 

 

jeans denim guide passform

FLARED JEANS

Jeans som är utställda från knät och ner kallas för flared. Det ska vara tight passform höver höfter och lår, kan vara höga eller låga i midjan. En del är rejält utställda och hippie-vibbarna är enorma medans en del har en mer lagom vidd. Nuförtiden kan man räkna med att det är strtch i kvalitén men vill man vara mer hard core så skippar man stretchen och kämpar lite mer med att både få på dom och sen leva med dom på. (Länge leve stretch va?!) 

 

MOM JEANS 

Ett par härliga mom jeans vill man ha. Hej hej bekvämlighet och skönt 90-tal! Inga som helst slitningar, alltså inte ripped över huvud taget någonsin. Hög midja (till naveln), ankellånga och helst upprullade eller uppvikta, straight eller något morotsformad passform, inte tighta alls. I ett par mom jeans får du en päronformad rumpa och dom har länge haft en fulstämpel, men nu hyllar vi mamman och omfamnar modellen. Fanns det en enda mamma på 80- och 90talet som inte rockade dom här jeansen?! 

 

CULOTTE

Ett par culotte-jeans är ett par jeans som stitter åt över höfterna och har vida kortade ben, alltså ett par cropped wide leg jeans. Benen är allt från lite till väldigt utställda och kan nå precis över knät eller ner till mitt på vaden. Lite likt en byxkjol. De kom in i modebilden i början av 1930-talet som en sportbyxa för kvinnor och har sedan dess funnits med mer eller mindre hela tiden. Lady Diana Spencer bar på 80- och 90talet byxor och jumpsuits i culotte-modell och då var det inte många som kunde motstå ett par! 

 

BOYFRIEND FIT – Mångas favorit, som att dra på sig killens skjorta. Bekvämt så man storknar. Lös passform över höfter och hela benet. Är vanligtvis något vidare i benslut som du med fördel viker eller rullar upp.

 

jeans passform

BELL BOTTOM

Har du ett par bell bottom har du ett par lite mer bekväma jeans än de som är flared, dessa är också utställda men har en något lösare passform än flared. Modellen tillkom antagligen under tidigt 1800-tal hos sjömän då de var enklare att rulla upp än smalare byxor när man skulle gå och jobba i vatten.

 

CROPPED 

Om ett plagg är cropped betyder det är det är avkortat. Ett par cropped jeans är alltså en modell som vanligtvis är längre men man har tagit av benet högre upp. Samma som magtröjorna som vi även kallar cropped top. 

 

GIRLFRIEND FIT

Är en mer feminin version av boyfriend fit, högre i midjan och tightare över lag och har något avsmalnande ben.

 

WIDE LEG

Wide leg jeans har vida ben hela vägen, lite som baggy jeans men har inte samma låga hängiga gren utan kan ha en hög midja och hög gren. Sköna byxor som passar perfekt till ett par sandaler på dagen och du blir coolast på festen med ett par klackar till!

 

REGULAR FIT

En bekväm passform med mer eller mindre raka ben och avslappnad passform över låren och rumpan.