jeans ordlista

ORDLISTA JEANS

Här hittar du några av alla de miljontals ord som används i tillverkning och beskrivning av jeans. Hoppas att det kan vara till hjälp och nöje!

 

DENIM – Tyget jeans är tillverkade av heter denim (numer kallar man nästan alla byxor i 5-ficksmodell för jeans oberoende på tyget). Denim är en bomulls-twill (eller kypert som det heter på svenska), ett slittåligt material. Namnet kommer från den franska staden Nîmes (”de Nîemes” bertyder från Nîmes) där man vävde tyg i twill som blev poppis på 1600-talet, men till en början var det sidentyg som vävdes och inte bomull.

 

JEANS – Byxorna man tillverkar av denimtyget. De första riktiga jeansen tillverkades av Levi Strauss och en skräddare som hette Jacob Davis i USA 1872. Först var de bruna och guldgrävare och cowboys var som galna i tåliga och bekväma byxorna. Sjömän från italienska Genua bar byxor som kan ha inspirerat Levi och Jacob i framtagningen av jeans, de där sjömännen kallades för ”jeans” på amerikansk slang.

 

TWILL / KYPERT – Twill på engelska och Kypert på svenska är en typ av bindning för vävning. Den typen av tyg karaktäriseras av de diagonala ränderna. Ett bindningssätt man använt i urminnes tider kan man verkligen säga då Bockstensmannens kläder var vävda i kypert. När man väver denim är varpen (vertikala trådarna)  blå och väften (horisontella trådarna) oftast vit, är väften svart blir det ett mörkt denimtyg som heter Black-Blue.

 

RÅ DENIM – Det här är vad alla ”blue heads” älskar, denim som är helt otvättat och okrympt. Ett par jeanas i rå denim är stela, fäller oftast en del färg och tanken är att de med tiden ska anpassa sig efter din kropp.

 

CROPPED – Att ett plagg är cropped betyder att det är kortare än normalt. En magtröja är cropped, ett par byxor som slutar en bit över ankeln är cropped.

 

BENÖPPNING  – När måttet för benöppning anges menas vidden på benslutet. Ett par skinny jeans har smal benöppning.

 

TAPERED  –  Om ett par byxor är tapered betyder det att dom smalnar av från ungefär knät och ner.

 

TVÄTTAR  –  De olika färgerna och finish av jeans kallas för tvättar. Det syftar alltså på hur denimen är tvättat, hur den är blekt och vad man har gett byxorna för sorts behandlign och slitning.

 

INDIGO  –  Färgen man färgar in bomullen som ska bli denim heter indigo och har fått sitt namn från växten med samma namn som man utvinner fägämnet från.

 

MIDJEHÖJD  –  Måttet från grenen till midjan. Midjehöjden kan anges som till exempel low rise, high rise och mid rise.

 

HONEYCOMBS  –  Slitningar vid knät, kan vara gjorda av jeanstillverkaren men om du är en denimfantast så fixar du dina slitningar själv genom använding.

 

WHISKERS  –  Slitningarna som ser ut som mårrhår (whiskeres på engelska) vid låren och ljumskarna.

 

ARCUATE  –  Sömmarna på bakfickorna som ofta även visar vem tillverkaren är.

 

BUTTON FLY –  Knappgylf på svenska, är alltså när du stänger byxorna med knappar och inte blixtlåsgylf.

FÄLLNING  –  Om jeansen färgar av sig så säger man att de fäller färg, bleed på engelska. Det är vanligt när denimtyget inte är tvättat eller bara lätt tvättat. 

 

INNERSÖM  –  Sömmen som går längs hela benet på insidan, grenlängden är måttet av innersömmen.

 

YTTERSÖM  –  Sömmen som går från midjan ner till foten vilket anger byxornas ytterlängd.